Sunday

MIN KAFFE CUSTARD PUDDING AGAR-AGAR




MIN KAFFE CUSTARD PUDDING AGAR-AGAR

Bahan untuk puding agar-agar :
Agar-agar, 35 g
Gula kastor, 480 gm
Mentega, 187.5 gm -dicairkan
Telur kuning, 5 biji
Susu cair, 1 tin
Air, 1.25 liter - Untuk merebus agar-agar
Serbuk kastard, 3 sudu besar (dicampur bersama air)
Air ,3 sudu besar
Esen vanilla, 1 sudu kecil
Hai-O Min Kaffe 2 paket

Bahan untuk sos kastard :
Krim, 200 ml
Gula, 1 sudu besar
Serbuk kastard, 2 sudu kecil (dicampur bersama air)
Air, 2 sudu kecil

Untuk menyediakan puding agar-agar :
  1. Campurkan kuning telur, esen vanilla dan mentega cair di dalam mangkuk. Ketepikan.
  2. Masukkan air ke dalam periuk, diikuti dengan agar-agar dan gula. Masak sehingga semua larut.
  3. Masukkan 2 paket Min Kaffe dan kacau hingga larut.
  4. Tuangkan campuran telur tadi bersama campuran kastard. Kacau perlahan menggunakan api yang sederhana. Teruskan mengacau sehingga menjadi pekat.
  5. Setelah itu tuangkan campuran tadi ke dalam bekas jelly atau bekas kaca. Sejukkan paling kurang 4 jam atau semalaman.

Untuk menyediakan sos kastard :

1. Panaskan krim di dalam periuk dan masukkan gula. Masak hingga semua bahan larut dan sebati. Kemudian masukkan campuran kastard dan pukul perlahan sehingga sedikit pekat. Sejukkan seketika sebelum dihidang.

Untuk menghidang:
Potong puding mengikut kesukaan anda dan tuangkan sos kastard ke atasnya.Taburkan sedikit buah beri. Min kaffe kastard agar-agar puding sedia untuk dihidang.

No comments:

Post a Comment

LinkWithin

-